طرز تهیه نان شیرمال شیرین و خوشمزه به سبک نانوایی
به گزارش وبلاگ چراغ روشن، نان شیرمال هم مثل فطیر، از جمله محصولات سنتی کشورمان است که در جایی میانه نان و شیرینی قرار می گیرد و در هر استان به روشی متفاوت پخته می گردد. عده ای آن را کم شیرین و مناسب برای صرف در کنار پنیر و گردو می پسندند و عده ای آن را شیرین تر و با رایحه هل و دارچین ترجیح می دهند. در این مطلب طرز تهیه نان شیرمال شیرین و خوشمزه را به سبک نانوایی ها می آموزیم. این نان می تواند گزینه ای بسیار مناسب برای صرف در وعده صبحانه یا به صورت میان وعده باشد.
مواد لازم برای طرز تهیه نان شیرمال شیرین
- شیر گرم 1.5 پیمانه
- مخمر خشک 2 قاشق چای خوری
- شکر سفید 2 تا 3 قاشق غذاخوری
- نمک 1 قاشق چای خوری
- گلاب 2 قاشق غذاخوری
- آرد نان یا آرد همه کاره 3.5 تا 4 پیمانه
- روغن صاف یا روغن قنادی 1.2 پیمانه
- زرده تخم مرغ 1 عدد
- زعفران دم نموده 1 قاشق چای خوری
- دانه کنجد در صورت تمایل برای تزیین
- سیاه دانه در صورت تمایل برای تزیین
- پرک بادام درختی در صورت تمایل برای تزیین
مراحل طرز تهیه نان شیرمال شیرین
1. آماده کردن خمیر
شیر گرم را در یک کاسه معمولی یا کاسه مخصوص همزن پایه دار بریزید. خمیرمایه خشک و 1 قاشق غذاخوری از شکر را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید تا به مدت 5 دقیقه بماند تا خمیرمایه به عمل بیاید و کف کند.
نکته: چنانچه بعد از گذشتن این مدت مواد شما کف نکرد، احتمالا به معنای فاسد بودن خمیرمایه تان است.
پس از کف کردن مواد، به جامانده شکر را به همراه نمک، گلاب و 2.5 فنجان آرد الک شده، به مخلوط شیر و خمیرمایه و شکر اضافه کنید. مواد را با یاری همزن دستی یا برقی، هم بزنید تا یک توده چسبناک تبدیل گردد. به این مواد مجددا 15 دقیقه استراحت بدهید.
سپس همزمان را دوباره روی دور کند روشن نموده و آرد را به تدریج به مواد اضافه کنید تا حالت خمیری به خود بگیرد. روغن صاف مخصوص قنادی را هم همین طور کم کم و به تدریج اضافه کنید تا به خورد مواد برود و روغن پس ندهد.
بعد از ترکیب شدن همه مواد باهم، خمیر را به روی سطح میز کارتان منتقل کنید و به مدت 8 تا 10 دقیقه ورز بدهید تا صاف و براق و کشدار گردد. در این مرحله، همین که خمیر به دستتان نچسبد کافی است و احتیاجی به اضافه کردن بیش از حد آرد نیست.
پس از ورز خوردن خمیر، داخل یک کاسه تمیز را کمی چرب نموده و سپس خمیر را درون آن قرار بدهید. روی کاسه را با یک دستمال یا حوله مخصوص آشپزخانه بپوشانید، سپس کاسه را در یک جای گرم قرار بدهید و اجازه بدهید تا خمیر به مدت 1 تا 2 ساعت استراحت نموده و حجم آن دوبرابر بگردد.
نکته: برای اینکه نان شیرمال شما زعفرانی و زردرنگ بگردد، می توانید 1 قاشق چای خوری زعفران دم نموده به خمیر اضافه کنید.
2. باز کردن خمیر
روی سطح میز کار خود را کمی چرب کنید، سپس خمیر را روی آن منتقل نموده و به 8 قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت را به شکل یک گلوله کاملا گرد دربیاورید، سپس دوباره روی خمیرها را بپوشانید و اجازه بدهید تا به مدت 20 دقیقه دیگر استراحت نمایند.
بعد از گذشت این مدت، وردنه خود را کمی آردپاشی کنید تا خمیرها بهتر باز شده و به آن نچسبند. خمیرها را به صورت دایره هایی به قطر 15 تا 20 سانتی متر و ضخامت حدود 1 سانتی متر باز کنید.
در یک کاسه کوچک، زرده تخم مرغ را با 1 قاشق غذاخوری آب و 1 قاشق چای خوری زعفران مخلوط کنید. سپس این مخلوط را با استفاده از برس مخصوص شیرینی پزی، روی خمیرها بمالید.
در این مرحله می توانید با یاری پشت یک قاشق چای خوری، چنگال یا حتی نوک انگشتان خود، روی سطح خمیرها فرورفتگی هایی ایجاد کنید تا در حین پختن شکل بگیرند. بعلاوه می توانید بنا به سلیقه خود، روی خمیرها را با کنجد، سیاه دانه یا حتی پرک بادام درختی تزیین کنید.
3. پختن نان های شیرمال
فر یا ماکروفر خود را روی دمای 200 تا 220 درجه سانتی گراد قرار بدهید و اجازه بدهید تا گرم بگردد. روی سینی فر خود، کاغذ روغنی پهن نموده و خمیرها را با فاصله از هم، روی سینی قرار بدهید. سپس سینی فر را روی طبقه وسط فر قرار داده و به نان های شیرمال اجازه بدهید تا بپزند. پختن نان های شیرمال در این دمای فر، به حدود 10 تا 15 دقیقه زمان احتیاج دارد.
در خاتمه این مرحله، باید روی نان ها برشته و قهوه ای-طلایی گردد. این نان های شیرمال را می توانید تا 3 روز در بک ظرف یا کیسه پلاستیکی دربسته و در دمای محیط نگهداری کنید.
سوالات متداول در طرز تهیه نان شیرمال شیرین
در این مطلب، طرز تهیه نان شیرمال شیرین را به روش نانوایی ها آنالیز کردیم تا بتوانید این نان خوشمزه و سالم را برای مصرف در وعده صبحانه و حتی میان وعده های خود تهیه کنید. در ادامه، به بعضی از سوالات متداول و رایج شما در مورد تهیه نان شیرمال پاسخ می دهیم.
طرز تهیه نان شیرمال بدون فر چیست؟
برای تهیه نان شیرمال روی گاز، یک تابه چدنی را به مدت 5 دقیقه روی حرارت میانه رو به بالا گرم کنید تا داغ گردد. خمیر شیرمال را روی ماهیتابه قرار داده و به مدت 2 تا 3 دقیقه بپزید تا خمیر آن پف نموده و کف آن به رنگ قهوه ای روشن گردد. سپس نان را برگردانید و طرف دیگر را هم به مدت 2 تا 3 دقیقه دیگر بپزید.
مقدار ماندگاری نان شیرمال چقدر است؟
نان های شیرمال آماده شده را می توانید تا حداکثر 3 روز در یک ظرف یا کیسه پلاستیکی دربسته، در یخچال یا دمای محیط نگهداری کنید. بعلاوه می توانید نان ها را تا حداکثر 6 ماه در فریزر نگهداری کنید.
منبع: کتاب کاله