چرا برنج گران شد
به گزارش وبلاگ چراغ روشن، تهران (پانا) - عضو هیات مدیره تعاونی شالیکوبی داران کشور می گوید کاهش 40 درصدی فراوری برنج به علت خشکسالی و مسائل فراوری مهمترین علت گرانی بی سابقه برنج در کشور است و اگر فکری برای واردات برنج نشود افزایش های بیشتر در قیمت برنج قابل پیش بینی است.

سیدتقی جعفریان در گفت وگو با پانا اظهار کرد: دولت باید تصمیم بگیرد که در خصوص واردات برنج سرعت لازم را به وجود آورد در غیر این صورت گرانی برنج ادامه دار خواهد بود.
عضو هیات مدیره تعاونی شالیکوبی داران کشور اضافه نمود: مجوز ثبت سفارش برای واردات برنج صادر شده اما انجام نشده است و هنوز هم برنج های موجود در انبارهای گمرک ترخیص نشده است.
با توجه به تغییرات اقلیمی معضل کمبود فراوری در محصولات کشاورزی ادامه دار خواهد بود و این نگرانی در سال های آینده نیز قابل پیش بینی است
وی از کاهش 40 درصدی فراوری برنج در امسال اطلاع داد و اضافه نمود: وزارت جهادکشاورزی مقدار کاهش فراوری برنج در امسال را 20 درصد اعلام می نماید اما با عدله می گویم که مقدار کاهش فراوری در حدود 40 درصد است. در استان های گیلان، مازندران، گلستان، صنایع تبدیلی و کارخانجات برنج کاهش ظرفیت قابل توجهی وجود دارد.
جعفریان درباره ضعف آمار فراوری در محصولات کشاورزی از جمله برنج اظهار کرد: وزارت جهادکشاورزی دستگاه متولی ارایه آمارهای دقیق در این زمینه است اما برآورد فراوری 2 میلیون و 400 هزار تن است. خرد شدن اراضی کشاورزی یکی از مهمترین معضلات در زمینه فراوری برنج و عدم دسترسی به آمارهای واقعی در فراوری است.
عضو هیات مدیره تعاونی شالیکوبی داران کشور با بیان اینکه به علت گران شدن زمین بسیاری از اراضی برنجکاری و باغداری تبدیل به ویلا و مسکن شده است، گفت: خشکسالی، کسری آب و آفتاب شدید موجب شده است تا کمبود آب فراوری برنج را در کشور کاهش دهد و خشکسالی کم سابقه زمینه ساز افزایش قیمت بالا در برنج را سبب گردد.
جعفریان مطرح کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی معضل کمبود فراوری در محصولات کشاورزی ادامه دار خواهد بود و این نگرانی در سال های آینده نیز قابل پیش بینی است.
فراوری برنج نیز قابلیت استفاده از آبیاری قطره ای را دارد
وی در پاسخ به این پرسش که در بسیاری از فراوریات کشاورزی اکنون بحث استفاده از فن آوری و تکنولوژی های به روز مطرح است این قابلیت در خصوص فراوری برنج نیز وجود دارد، توضیح داد: برنج هم می تواند ازاین فناوری استفاده کند اما در استان های شمالی مانند گلستان، گیلان و مازنداران اقدامی در این زمینه انجام نشده است و تنها به صورت پایلوت بخشی از زمین ها را با مصرف کم آب برنج کاری نموده اند که نتایج این تحقیقات و دستاوردهای آن می تواند در سایر نقاط کشور نیز مورد استفاده قرار گیرد.
عضو هیات مدیره تعاونی شالیکوبی داران کشور مطرح کرد: وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی و دستگاه های ذی ربط باید برای اجرای این طرح های تحقیقاتی و کاهش مصرف آب در فراوری برنج برنامه هایی را در دستور کار قرار دهند در غیر این صورت در فراوری بسیاری از محصولات استراتژیک با معضلات جدی روبرو خواهیم بود.
منبع: خبرگزاری پانا