کشت نشایی گیاه خارشتر در 10 هکتار از اراضی گناباد

به گزارش وبلاگ چراغ روشن، خبرنگاران/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: با توجه به خشکسالی بی سابقه در منطقه، باید به سمت و سوی کشت گیاهان سازگار با شرایط موجود برویم که به همین منظور طرح تحقیقاتی کشت نشایی گیاه خارشتر در 10 هکتار از اراضی شهرستان گناباد اجرا شده است.

کشت نشایی گیاه خارشتر در 10 هکتار از اراضی گناباد

نعمت الله غفوری کاخکی در گفت وگو با وبلاگ چراغ روشن مطرح کرد: با توجه به تغییرات شدید اقلیمی و حاکمیت خشکسالی بر حوزه کشاورزی و دامپروری در چند سال اخیر، لزوم تغییر الگوی کشت، به سمت گیاهان گیاهان سازگار با شرایط خشکسالی موجود، بیش از پیش احساس می شود.

غفوری اظهار کرد: یکی از گیاهانی که با اقلیم شهرستان بسیار سازگار است و برای این منظور انتخاب شده است گیاه خارشتر است که از گیاهان کم اب طلب به شمار می رود.

وی افزود: برای اولین بار در کشور کشت نشایی گیاه خارشتر به صورت طرح تحقیقاتی با همکاری جامعه نیکوکاری ابرار، جهاد کشاورزی و محیط زیست در شهرستان گناباد انجام شد که در این طرح 215 هزار نشا در سطح 10 هکتار از اراضی شهر روشناوند و منطقه پسکلوت شهرستان کاشت شد.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد هدف از کاشت این گیاه را در مرحله اول تأمین علوفه و بعد به عنوان کاربردهای دارویی آن ذکر کرد و گفت :امیدواریم در صورت موفقیت، این طرح را به کل شهرستان تعمیم داده و این گیاه در اراضی 2و 3 (اراضی که قابلیت کشاورزی نداشته و یا با کمبود آب روبروند) کشت شود.

وی گفت: در حال حاضر این گیاه به صورت خودرو در سطح اراضی شهرستان رویش دارد و یکی از مهمترین کاربردهای آن در زمینه تعلیف دام است.

غفوری افزود: در شرایطی که مراتع دچار فقر و کمبود علوفه هستند گیاه خارشتر می تواند نقش موثری در تعلیف دام ها داشته باشد و مورد استقبال کشاورزان است به طوری که کشاورزان و دامداران این گیاه را جمع آوری کرده و پس از خشک کردن، از کاه آن برای تعلیف دام ها استفاده می کنند و هر کیلو کاه آن نیز کیلویی 4000تومان خرید و فروش می شود.

وی بیان نمود: این گیاه قبلا بیشتر به منزله گیاه دارویی و به صورت عرقیات و برداشت ترنجبین مرسوم بوده اما در شرایط خشکسالی از جمله شرایط الان و کاهش منابع تغذیه دام، جنبه تعلیف آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد یکی از اهداف جانبی این طرح را حفظ محیط زیست دانست و بیان نمود: یکی از معضلاتی که در بعضی از منطقه ها شهرستان به خصوص در منطقه ای که این گیاه کشت شده است، با آن روبرو هستیم حرکت شن های روان است که این گیاه با تثبیت خاک، می تواند نقش موثری در جلوگیری از حرکت شنهای روان ایفا کند.

گفتنی است گیاه خارشُتُر یا آدور گیاهی چند ساله با نام علمی (Alhagi maurorum) از خانواده بقولات یا باقلائیان (Fabaceae) است که به دلیل خواص درمانی فراوان خود، در تمام جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

پژوهش ها در بعضی از نقاط جهان نشان داده است که خارشتر پتانسیل خوبی برای تعلیف دام دارد، زیرا ضمن پایین بودن نیاز آبی، توان تولیدی مناسبی داشته و عاری از ترکیبات محدود کننده غذایی برای دام ها می باشد. یکی از موارد استفاده دارویی مهم در گیاه خارشتر به دلیل وجود ماده ای به نام ترنجبین است. به طور کلی ترنجبین (manna) به ماده ای صمغی، شیرین، زرد مایل به قهوه ای با شکلی اشک مانند (به میزان 1 الی 3 میلی متر) گفته می شود که معمولاً در اثر فعالیت تغذیه ای و ترشحی حشرات روی بعضی از گونه های گیاهی از جمله گیاه خارشتر ایجاد می شود و خواص دارویی مهمی دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "کشت نشایی گیاه خارشتر در 10 هکتار از اراضی گناباد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کشت نشایی گیاه خارشتر در 10 هکتار از اراضی گناباد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید