پکن در اندیشه رویارویی با آمریکا

به گزارش وبلاگ چراغ روشن، با سرانجام دوره چهار ساله ریاست جمهوری دونالد ترامپ، پکن امیدوار بود تا تنش های تجاری و سیاسی با ایالات متحده با ورود جو بایدن دموکرات به کاخ سفید رو به کاهش بگذارد، اما بایدن در همان ابتدای ریاست جمهوری خود اظهار داشت که چین عظیم ترین تهدید علیه امنیت ملی ایالات متحده محسوب می گردد و درصورتی که پکن سیاست های تجاری، بلندپروازی های نظامی و نقض حقوق بشر را کنار نگذارد، نباید به بهبود رابطه واشنگتن و پکن امیدوار باشد.

پکن در اندیشه رویارویی با آمریکا

به گزارش شرق؛ عدم گشایش در رابطه چین و ایالات متحده از زمان روی کارآمدن بایدن در 20 ژانویه این احتمال را تقویت نموده که ممکن است در آینده نه تن ها از سردی رابطه این دو ابرقدرت مالی کاسته نگردد بلکه دو طرف به سمت درگیری نظامی سوق پیدا نمایند. در چنین شرایطی ژنرال رشد نظامی چین با هدف کسب آمادگی نظامی برای رویارویی احتمالی با ایالات متحده خواهان افزایش بودجه نظامی پکن شده است.

ژنرال شو کیلیانگ، فرمانده ارتش چین که پس از شی جینپینگ رئیس جمهور این کشور، دومین مقام در فرماندهی نیرو های مسلح این کشور به شمار می آید، خواهان افزایش بودجه نظامی کشورش و آماده کردن ارتش تحت امر خود برای تله توسیدید که منجر به تحمیل یک جنگ از سوی آمریکا می گردد، شد.

تله توسیدید حالتی است که طی آن هنگام خیزش یک قدرت جدید برای نشستن بر جای یک قدرت عظیم دیگر، جنگ اجتناب ناپذیر می گردد. به گفته فرمانده ارتش چین، در مواجهه با تله توسیدید و مسائل مرزی، ارتش باید فرایند افزایش ظرفیتش را تسریع کند. ما باید در زمینه شیوه ها و قابلیت جنگ تحولاتی را رقم بزنیم و بنیانی درست برای مدرنیزه سازی ارتش ایجاد کنیم.

شو یکی از 25 عضو حلقه داخلی حزب کمونیست چین بوده و خواهان افزایش بودجه آنچه اکنون عظیم ترین ارتش دنیا است، شد. او معتقد است که به زودی چین جای آمریکا را به عنوان یک قدرت مالی خواهد گرفت درحالی که فراوری ناخالص داخلی اش بیش از 70 درصد فراوری ناخالص داخلی رقیبش است. شو این اظهارات را در جلسه بحثی در گردهمایی سالانه کنگره ملی خلق چین عنوان کرد. این در حالی است که مقام های عالی رتبه در چین به ندرت به شکل علنی درباره تله توسیدید صحبت نموده اند.

شی جینپینگ، رئیس جمهور چین در سال 2015 و در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در جریان سفری به سیاتل در ایالات متحده گفته بود که چیزی تحت عنوان تله توسیدید وجود ندارد، اما اگر کشور های عظیم بار ها در محاسبات راهبردی دچار خطا شوند ممکن است که چنین تله ای را برای خودشان ایجاد نمایند. این عبارت برگرفته از یک نقل قول از توسیدید تاریخدان و ژنرال یونان باستان است که گفته بود بروز جنگ میان آتن و اسپارتا اجتناب ناپذیر است. این عبارت بیشتر برای اشاره به اینکه چین به صورت بالقوه جای آمریکا را به عنوان ابرقدرت اصلی دنیا بگیرد، مورد استفاده قرار گرفته است.

بعضی معتقدند که پروپاگاندای حکومتی چین برای مخالفت بیشتر با آمریکا و تبلیغ خودش نزد هم پیمانانش روی این عبارت مانور می دهد. در روز های گذشته وانگ یی، وزیر امور خارجه چین نیز به رئیس جمهور آمریکا هشدار داد تا از خطوط قرمز چین مانند مناقشه تایوان، شرایط هنگ کنگ و سین کیانگ عبور نکند. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز به تازگی در یادداشتی به برنامه ها و قابلیت های توسعه نظامی برای دفع تهدید چین به عنوان یک اولویت اصلی نظامی اشاره نمود.

بعضی تحلیلگران امور نظامی نیز از کوشش های چین در توسعه قابلیت های موشک های قاره پیما از سیلو های زیرزمینی برای مقابله جهت حملات محتمل هسته ای آمریکا خبر دادند. هانس کریستنسن، تحلیلگر آمریکایی عضو فدارسیون دانشمندان آمریکا گفت که چین در حال توسعه قابلیت پرتاب موشک های بالستیک پیشرفته قاره پیما (ICBM) از سیلو های زیرزمینی است تا به سرعت برابر حمله هسته ای محتمل واکنش نشان دهد.

کریستنسن این اظهارات را پس از تجزیه و تحلیل عکس های ماهواره ای که اخیرا به دست آورده، بیان نمود. به گفته او، این تصاویر نشان می دهد که چین به دنبال مقابله با تهدید فزاینده از سوی آمریکاست.

بر اساس تصاویر ماهواره ای، چین دست کم ساخت 16 سیلوی زیرزمینی را در یک منطقه عظیم آموزش موشکی نزدیک جیلانتای در شمال این کشور شروع نموده است. به نظر می رسد تقریبا تمام سیلو های ردیابی شده برای استقرار موشک قاره پیمای دانگ فنگ-41 ارتش چین طراحی شده که قادر به هدف قراردادن آلاسکا و بسیاری از قاره آمریکا هستند.

واکنش ژاپن

درخواست فرمانده ارتش چین برای افزایش بودجه نظامی این کشور در حالی مطرح می گردد که پکن اخیرا بیان کرد بود بودجه نظامی خود در سال 2021 را در مقایسه با بودجه سال 2020 به میزان 6.8 درصد افزایش می دهد و به 209 میلیارد دلار می رساند.

این افزایش بودجه در حالی اعمال می گردد که تقریبا تمام کشور های دنیا بر اثر همه گیری ویروس کرونا با رشد مالی منفی روبه رو شدند، اما چین که خاستگاه این ویروس بود به طرز عجیبی و با وجود کاهش رشد مالی، همچنان فرایند رشد مثبت را حفظ کرد.

به نوشته گلوبال تایمز، چین برای توسعه نظامی خود ضروری است بودجه بیشتری اختصاص دهد، اما با توجه به همه گیری کرونا، این فرایند افزایش بودجه کندتر خواهد شد.

بودجه دفاعی چین که در سال 2019 هم به نسبت یک سال قبل از آن 7.5 درصد رشد نموده بود از سال 2016 رشدی تک رقمی دارد.

بیانیه ارتش چین نشان می دهد که بودجه نظامی این کشور نزدیک به دو درصد از کل رشد فراوری ناخالص داخلی تنظیم شده است، اما این رقم در طول یک دهه گذشته معادل 1.3 درصد از رشد فراوری ناخالص داخلی بوده است.

گلوبال تایمز همچنین به تهدید بعضی کشور های غربی، به خصوص آمریکا اشاره نموده و افزوده است تهدید ها در دریای جنوبی، دریای شرقی و تنگه تایوان رو به افزایش است.

لی جیه، کارشناس مسائل نظامی در پکن، می گوید که چین با نظرداشت تهدید های فزاینده از سوی آمریکا، ضروری است که قدرت نظامی خود را افزایش دهد و در راستای مدرن سازی ارتش حرکت کند.

ژاپن اولین کشوری است که به بلندپروازی های نظامی چین واکنش نشان داده و اعلام نموده است: بودجه دفاعی چین در حالی بیشتر شده است که حکومت آن کشور به افزایش فعالیت های دریایی خود همچنان ادامه می دهد و کشتی های دولت چین مکرر وارد آب های سرزمینی ژاپن در اطراف جزایر سنکاکو در دریای چین شرقی شده اند.

ژاپن این جزایر را در کنترل خود دارد، اما چین و تایوان نیز مدعی مالکیت آن ها هستند. دولت ژاپن این موضع را حفظ نموده است که از لحاظ تاریخی و قوانین بین المللی، جزایر سنکاکو بخشی جدایی ناپذیر از سرزمین ژاپن هستند.

منبع: فرارو

به "پکن در اندیشه رویارویی با آمریکا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پکن در اندیشه رویارویی با آمریکا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید