علل و عوارض صبحانه نخوردن دانش آموزان
به گزارش وبلاگ چراغ روشن، چندین بار شنیده ایم که صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز است. حتی شواهد زیادی وجود دارند که نشان می دهند صبحانه خوردن به ویژه برای بچه ها بسیار مفید است. خوردن صبحانه باعث بهبود رفتار بچه ها در مدرسه می گردد و از طرف دیگر، الگوهای غذایی نامناسب می تواند رشد و تکامل نوجوانان را مختل کند.

به زبان ساده، یک صبحانه خوب یاری می نماید تا انرژی مورد احتیاج روز و مواد مغذی لازم برای رشد بهتر در اختیار دانش آموزان قرار گیرد. در این آنالیز به علل و عوارض صبحانه نخوردن دانش آموزان می پردازیم و در انتها به برترین راه چاره ها برای صرف صبحانه اشاره می کنیم. برای تهیه مواد غذایی تازه با تخفیفات ویژه به وبسایت یا اپلیکیشن وبلاگ چراغ روشن مراجعه کنید.
علت صبحانه نخوردن دانش آموزان
زنگ صبح به صدا در می آید و نوجوان خواب آلود شما در تخت خود غلت می زند، دکمه خاموش زنگ را فشرده و دوباره چرت می زند. وقتی دوباره زنگ هشدار به صدا در می آید، فرزند شما تنها چند دقیقه با اتوبوس مدرسه فاصله دارد. لباس می پوشد، دندان هایش را مسواک می زند و در را قفل می نماید. بدون خوردن صبحانه!
برای بسیاری از دانش آموزان این روال صبحگاهی به یک عادت آشنا اما دردسرسازی تبدیل شده است. بعلاوه می توان مهم ترین علت صبحانه نخوردن دانش آموزان را کم خوابی و انجام تکالیف تا دیر وقت دانست.
دیر خوابیدن دانش آموزان
تقریباً 8 تا 12 درصد از همه بچه های مدرسه ای صبحانه را در وعده روزانه خود حذف می کنند. آنها در میان افرادی قرار دارند که به خاطر عوارض صبحانه نخوردن آسیب خواهند دید. تا زمانی که بچه ها وارد دوران نوجوانی می شوند، 20 تا 30 درصد از آنها به طور کامل وعده غذایی صبحگاهی را حذف نموده اند.
بچه ها در هر سنی بهانه های زیادی برای حذف صبحانه دارند، بی توجه به آنکه عوارض صبحانه نخوردن به سراغشان خواهند آمد. بسیاری از نوجوانان تا پاسی از شب مشغول انجام تکالیف، فعالیت های فوق برنامه و کارهای نیمه وقت هستند. آنها دیر به رختخواب می روند، سپس به سختی از خواب بیدار می شوند و با عجله به مدرسه می روند.
همانطور که بچه ها بزرگ تر می شوند، اغلب تمایل دارند که شب ها دیرتر بخوابند. طبق گفته بنیاد ملی خواب، طبیعی است که نوجوانان تا ساعت 11 شب نتوانند بخوابند و صبح ها دیرتر از خواب بیدار شوند. این موضوع اغلب با آنچه که روال خوابیدن و بیدار شدن اصولی است، مغایرت دارد. وقتی این اتفاق می افتد، بیشتر بچه ها ترجیح می دهند در صبح 15 دقیقه بیشتر چرت بزنند و به علت دیر شدن مدرسه، صبحانه را حذف کنند. به نظر شما این گروه از افراد تا چه حد به عوارض صبحانه نخوردن واقف هستند؟
انجام تکالیف مدرسه
بسیاری از دانش آموزان به میزان کافی نمی خوابند. آنها اغلب خیلی خسته یا با حالت تهوع برای خوردن صبحانه از خواب بیدار می شوند. این مشکل اغلب به علت انجام تکالیف مدرسه تا دیروقت است. به ویژه دانش آموزانی که در سنین پایین در چندین کلاس مختلف اعم از زبان، موسیقی و غیره ثبت نام می کنند و تا پاسی از شب بیدار می مانند تا تکالیف خود را تمام کنند.
بعلاوه مدارس مختلف به انجام تکالیف سنگین بعد از فوق برنامه که تا بعد از ظهر به طول می انجامد، مبادرت می ورزند. این موضوع باعث خستگی بچه ها و نوجوانان می گردد و آنها را از خوردن صبحانه باز می دارد. تکالیف مدرسه باید مطابق با سن کودک سبک باشند تا آنها وقت کافی جهت بازی، خواب کافی، بیدار شدن در ساعت تعیین در صبح و صبحانه خوردن داشته باشند.
عوارض صبحانه نخوردن بچه ها
حذف صبحانه در میان دانشجویان در سراسر دنیا رایج است. از طرفی کمتر محتمل است که دختران نوجوان صبحانه بخورند. مطالعه ای روی 10 هزار کودک و جوان نشان داد که تقریباً 20 درصد از بچه ها و بیش از 31 درصد از نوجوانان به طور منظم صبحانه را در برنامه غذایی خود حذف می کنند.
دلایلی که برای نخوردن صبحانه ذکر می شوند، معمولاً مدیریت ضعیف زمان یا بی اشتهایی صبحگاهی دانش آموزان هستند. اما این موارد با تأثیر رفتار والدین نیز مرتبط است. اینکه والدین صبحانه می خورند یا نمی خورند بر بچه هایشان تأثیر می گذارد. رفتارهای مخرب سلامتی و سبک زندگی ناسالم نیز با عوارض صبحانه نخوردن در جوانان مرتبط است. مصرف سیگار، الکل و کافئین در میان دانش آموزانی که به ندرت صبحانه می خورند، بیشتر است.
در ادامه به دو مورد از عوارض صبحانه نخوردن بچه ها اشاره می کنیم:
1- عدم جذب مواد مغذی
خوردن یک صبحانه خوب می تواند منجر به عملکرد تحصیلی بهتر و لذت بیشتر از مدرسه گردد. اما از عوارض صبحانه نخوردن در بچه ها می توان به مشکل در درس خواندن آنها اشاره نمود. این بچه ها بیشتر غیبت می کنند. خوردن مکرر صبحانه می تواند منجر به بهبود قدرت یادگیری دانش آموزان گردد. در دراز مدت، خوردن صبحانه بر سلامت کودک تأثیر می گذارد. این به نوبه خود تأثیر مثبتی بر عملکرد مغز آنها خواهد داشت.
از عوارض صبحانه نخوردن بچه ها می توان به عدم دستیابی به مواد مغذی مورد احتیاج بدنشان اشاره نمود. بعلاوه این موضوع با سلامت روان و صبحانه با کیفیت خوب ارتباط دارد. غذاهای معمول صبحانه مانند شیر، غلات صبحانه غنی شده و نان منابع خوبی از مواد مغذی هستند که بر عملکرد مغز تأثیر می گذارند. تحقیقات نشان داده اند که خوردن صبحانه با گروه های غذایی متنوع که باعث افزایش دریافت ویتامین ها و مواد معدنی در ابتدای روز می گردد، به بهبود سلامت روانی نوجوانان یاری می نماید.
2- چاقی و اضافه وزن
حذف صبحانه بیش از آنکه مانع از چاقی گردد، باعث افزایش وزن خواهد شد. نوجوانانی که صبحانه می خورند، شاخص توده بدنی کمتری نسبت به نوجوانانی دارند که هرگز صبحانه نمی خورند یا فقط گاهی اوقات صبحانه می خورند. بزرگترین عامل پیش بینی پرخوری، کم خوری است. بسیاری از این بچه ها صبحانه را حذف می کنند اما وقتی به خانه می روند از خوردن دست نمی کشند!
از عوارض حذف صبحانه از برنامه بچه ها معمولاً پرخوری آنها در هنگام ناهار و شام است. به علت آنکه غذاهای وعده ناهار و شام اغلب برنجی و پرکالری هستند، دانش آموزان در سنین پایین دچار اضافه وزن می شوند. این روال زندگی در آینده بیشتر به یک روال معمول تبدیل می گردد که در نهایت انواع بیماری های مختلف مانند دیابت یا کلسترول بالا را در پی دارد.
بعلاوه بچه های که وعده صبحانه را حذف نموده اند، بیشتر به مصرف میان وعده تمایل دارند. میان وعده هایی که بین وعده های غذایی مصرف می شوند تا یک چهارم انرژی دریافتی روزانه را در بعضی از دانش آموزان تأمین کنند. از آنجایی که مصرف میان وعده اغلب با مواد غذایی پرانرژی مرتبط با اضافه وزن و چاقی در دوران کودکی مرتبط است، خوردن صبحانه خوب به بچه ها در ابتدای روز به شدت توصیه می گردد.
راه چاره هایی برای صبحانه نخوردن دانش آموزان
الگوهای غذایی نامناسب در میان جوانان پیامدهای مهمی برای سلامت و رفاه آنها در آینده دارند. آموزش مداوم در خصوص اهمیت خوردن یک صبحانه مقوی برای بچه ها، نوجوانان و والدین لازم است. تشویق والدین به خوردن منظم صبحانه می تواند نقش مهمی در ترغیب بچه ها به خوردن صبحانه داشته باشد. این در حالی است که از عوارض صبحانه نخوردن هم کاسته می گردد.
در کوتاه مدت، خوردن یک صبحانه با کیفیت می تواند احساس هوشیاری و انگیزه یادگیری را افزایش دهد. گردش متابولیک بالا و نرخ رشد سریع بچه ها به این معنی است که آنها به تغذیه مطلوبی احتیاج دارند. آنها در طول شب، هنگام خواب احتیاج بیشتری به ذخایر گلیکوژن (یا انرژی) خود دارند و از آنجایی که بچه ها معمولاً بیشتر از بزرگسالان می خوابند، زمان طولانی تری ناشتا هستند.
خوردن یک صبحانه مغذی برای تأمین سوخت برای اکسیداسیون گلوکز اهمیت ویژه ای دارد. هنگامی که سطح گلوکز خون پایین است، هورمون هایی مانند آدرنالین و کورتیزول ترشح می شوند که می توانند باعث تحریک پذیری شوند. این موضوع می تواند بر تمرکز کودک تأثیر بگذارد و حتی ممکن است باعث طغیان های مخربی گردد. بچه های که صبحانه نمی خورند در کوشش هستند تا صبح ها انرژی کافی را برای کنار آمدن با فعالیت در مدرسه جمع آوری کنند.
برنامه صبحانه در مدرسه
ارائه صبحانه در مدرسه این امکان را فراهم می نماید که بچه ها به میزان کافی غذا بخورند. تحقیقات نشان داده اند بچه های که صبحانه کاملی می خورند، سریع تر کار می کنند و اشتباهات کمتری در مسائل ریاضی مرتکب می شوند. بعلاوه در تست های واژگان بهتر از کسانی که فقط یک صبحانه جزئی می خورند، عمل می کنند. آنها بعلاوه تمرکز، هوشیاری، درک، حافظه و یادگیری بهبود یافته ای را از خود نشان می دهند.
بچه های که در برنامه های صبحانه مدرسه شرکت می کنند، کاهش اضطراب، افسردگی و بیش فعالی را از خود نشان می دهند. صبحانه مدرسه می تواند با تأمین ویتامین ها و مواد معدنی لازم تغذیه کودک را بهبود ببخشد و در واقع می تواند خطر چاقی را کاهش دهد. مطالعات متعدد نشان می دهند که چگونه دانش آموزان از برنامه های غذایی مدرسه در کلاس درس و فراتر از آن بهره مند می شوند.
راهکارهای درون خانوادگی
خانواده هایی که با هم غذا می خورند، غذای سالم تری دارند. این شرایط به والدین این فرصت را می دهد که از نظر تغذیه و رفتارهای غذایی به عنوان الگو عمل کنند. بنابراین شما هم چند غذای ساده را برای فرزندتان تهیه کنید. گزینه های خوب شامل ماست، گرانولا، غلات خشک، صبحانه، میوه های تازه و میوه های خشک هستند.
صبحانه خوب باید همه گروه های غذایی را شامل گردد. مصرف میزان مناسب کربوهیدرات سالم برای تأمین انرژی مهم است. یکی از نوشیدنی هایی که بچه ها باید از وعده غذایی صبحگاهی خود حذف کنند، قهوه و نوشیدنی های انرژی زا هستند. بعلاوه اجازه دهید کودک یا نوجوان شما غذا را بگیرد و در صورت امکان در راه مدرسه بخورد.
برترین صبحانه برای دانش آموزان
یک مطالعه نشان می دهد دانش آموزانی که صبحانه می خورند عملکرد بهتری دارند. آنها در مدرسه بهتر عمل می کنند و تمرکز بهتر و انرژی بیشتری دارند. بچه های که صبحانه می خورند به طور کلی از سلامت بهتری برخوردارند، این واقعیت را می توان به انواع مواد غذایی نسبت داد که اغلب با وعده غذایی صبحگاهی مرتبط هستند.
صبحانه فرصتی طلایی برای تقویت نوجوان شما با مواد مغذی فراهم می نماید. صبحانه زمان بسیار خوبی برای مصرف فیبر به شکل غلات و نان گندم کامل است. فیبر می تواند به کنترل وزن یاری کند و بعلاوه با کاهش سطح کلسترول مرتبط است. صبحانه بعلاوه فرصتی برای تغذیه کودک شما برای استخوان سازی به یاری کلسیم و ویتامین (D) است.
ویتامین (D) بیشترین نقش را در جذب کلسیم دارد. اما مطالعات نو نشان می دهند که این ویتامین بعلاوه ممکن است سیستم ایمنی را تقویت نموده و به پیشگیری از عفونت ها، بیماری های خودایمنی، سرطان و دیابت یاری کند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید پوست را تحریک می نماید تا ویتامین (D) فراوری کند. اما متخصصان به طور کلی می گویند که باید احتیاط کنید و برای جذب این ویتامین تنها به نور خورشید تکیه نکنید.
آفتاب بیش از حد خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد. در عوض، متخصصان دریافت ویتامین (D) را از غذاها از جمله تخم مرغ و غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه، شیر و ماست توصیه می کنند که همگی برای وعده صبحگاهی گنجانده شده اند. ویتامین (D) بعلاوه در ماهی سالمون، ماهی تن و دیگر انواع غذاهای دریایی یافت می گردد. بچه های که ویتامین (D) کافی را به وسیله غذا دریافت نمی کنند، باید مکمل مصرف کنند.
کلام آخر
صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز است زیرا انرژی و هوشیاری لازم را برای دانش آموزان فراهم می نماید. بچه های که در خانه یا مدرسه صبحانه نمی خورند کمتر قادر به یادگیری هستند. گرسنگی می تواند منجر به کاهش نمرات ریاضی، مسائل توجه و مسائل رفتاری، عاطفی و تحصیلی گردد. علاوه بر این، مطالعات نشان می دهند بچه های که به طور مداوم یا اغلب گرسنه هستند، بیشتر محتمل است نمرات پایینی بگیرند. پس لازم است به عنوان والدین دانش آموز به وعده صبحانه فرزند خود توجه کنید. برای تهیه مواد غذایی تازه با تخفیفات ویژه به وبسایت یا اپلیکیشن وبلاگ چراغ روشن مراجعه کنید.
منبع: اسنپ مارکت