بازار کهنه قم به محل عرضه محصولات صنایع دستی تبدیل می شود
به گزارش وبلاگ چراغ روشن، ایرنا/ براساس خبرهای بدست رسیده، بازار کهنه قم به محل عرضه محصولات صنایع دستی تبدیل می شود.
علیرضا ارجمندی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم در جلسه انجمن های صنایع دستی قم با استاندار قم افزود: عملیات بهسازی و سفیدکاری طاق بازار کهنه قم در حال اتمام است؛ این بازار ظرفیت چندمنظوره گردشگری، تاریخی و عرضه محصولات هنرمندان صنایع دستی را در خود جای داده است.
بازار کهنه قم با عمر بیش از 600سال که قدمت آن به دوران صفویه و قاجاریه باز میشود، کارگاه های صنایع دستی ازجمله رنگرزی سنتی، چاقوسازی، خراطی، نجاری و منبت کاری را در خود جای داده است. این بازار در اواخر سال 76 به ثبت ملی میراث فرهنگی رسید و در راسته های بازار کهنه قم سراها، تیمچه ها، چهارسوق و چند مسجد واقع شده است.
سقف بازار نیز از پوشش های گنبدی شکل ساخته شده و دریچه های دایره شکلی نیز در دو طرف، برای گردش هوا و ورود نور وجود دارد. نوری که از داخل این دریچه ها وارد و فضای بازار را روشن می کند، منظره ای زیبا از گردش نور و گرد و غبار ایجاد می کند.
تعدادی از بناهای تاریخی بازار مربوط به دوره های سلجوقی و ایلخانی است، در واقع بافت های قدیمی بازار قم به دوره قبل از عصر صفوی برمیشود، ولی قدمت تیمچه ها و راسته جدیدتر بازار به دوره صفوی و قاجار تعلق دارد.
ارجمندی در ادامه گفت: همچنین بازار شمسه نیز موقعیت مواصلاتی و عرضه محصولات هنرمندان صنایع دستی استان را دارد؛ در حال حاضر یک فضای 20 هکتاری نیز برای احداث شهرک انگشتر و عقیق قم در دست مطالعه و بررسی است.
وی یادآور شد: غرفه های مسجد اهل بیت (ع) در عوارضی قم-تهران بخاطر حجم بالای مسافران ورودی و خروجی از قم، ظرفیت بالقوه جهت ایجاد بازارچه دائمی صنایع دستی دارد.
وی گفت: ظرفیت صنایع دستی در استان قم از مغفول مانده و طی سالهای گذشته این ظرفیت بالا به حاشیه رفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم ادامه داد: ایجاد تشکل و انجمن های صنایع دستی برای خروج این رسته ها از حاشیه، هویت یابی و قدرت چانه زنی مورد حمایت مسئولان استانی است.
ارجمندی یادآور شد: بازار فروش مهمترین مشکل فعالان صنایع دستی است و در حال حاضر بسیاری از صنایع دستی قم فاقد بازار عرضه در سطح این استان است.
وی گفت: اگر بازار عرضه محصولات صنایع دستی در قم مانند استان های دیگر سهل و آسان شود و برخی مسائل کنونی آن مانند بیمه و سایر عوارض حذف شود، شرایط این صنعت در قم نیز مانند اصفهان، کرمان و شیراز می شود.
وی نزدیکی به حرم مطهر حضرت معصومه (س) و طراحی سنتی را دو مزیت بازار کهنه دانست و بیان داشت: در بافت تاریخی ارزشمند موجود در هسته مرکزی شهر فضاهای بسیار مطلوبی برای توسعه گردشگری و توسعه صنایع دستی و سایر مشاغل سنتی وجود دارد که تا به امروز مغفول مانده است.
بازار فروش مهمترین دغدغه هنرمندان صنایع دستی
احمد کبیری از اساتید سفالگری قم نیز در این جلسه گفت: بازار فروش مهمترین مشکل و دغدغه هنرمندان صنایع دستی است، اگر این مشکل فعالان صنایع دستی حل شود، سایر دغدغه ها نیز برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد: ایجاد بازارچه های دائمی عرصه محصولات صنایع دستی زیرساخت مهم جهت اجتماع هنرمندان و توسعه صنعت گردشگری است.
این فعال رسته شغلی سفالگری گفت: تعداد فعالان سفالگری طی سالهای اخیر به دلیل اهمیت توجه و حمایت های لازم به کمتر از 15 نفر رسیده است.
دبیر انجمن نقره و زیورآلات قم نیز در ادامه بیان داشت: با وجود اینکه ایران یکی از کشورهای غنی در برخورداری از منابع معدنی است اما از نظر صادرات صنایع فرآوری شده سهم اندکی از بازارهای جهانی دارد و بیشتر صادرات این بخش را خام فروشی شامل می شود.
بازارچه موقت صنایع دستی در قم دایر شود
ابراهیم شمشادی، رئیس انجمن صنایع دستی قم نیز گفت: امکان حمل ونقل آسان، ظرفیت بالای زائرپذیری، نزدیکی به استانهای دیگر، گمرک اختصاصی، دسترسی به مرکز ثقل کشور و جود یک هزار و 200 کارگاه انگشتر سازی فعال از ظرفیت های قم در تبدیل شدن آن به قطب انگشترسازی در کشور است.
وی گفت: در مجموع افزون بر 3 هزار نفر در رشته های مختلف صنایع دستی استان قم مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: بازار شمسه در نزدیکی حرم مطهر حضرت معصومه (س) همچنین ظرفیت و شرایط لازم را برای استقرار غرفه های صنایع دستی ندارد و علاوه بر هزینه بالای اجاره غرفه، از نظر مباحث ایمنی نیز مشکل دارد.
منبع: همگردی